Skip to main content
Til toppen

O-ring guiden: Typer, bruksområder og hvordan velge riktig


En O-ring er en enkel og allsidig gummitetning med et sirkulær tverrsnitt formet som en O, som er grunnen til navnet. De er både komptakte og pålitlige tettnings enheter som kan brukes i statiske applikasjoner eller i dynamiske applikasjoner der det er relativ bevegelse mellom delene og O-ringen.


O-ringer er en av de mest vanlige forseglingene som brukes i maskindesign siden de er kostnadseffektive, pålitelige og har enkle monteringskrav. Gjennom valg av egnede material og design, kan en O-ring effektivt forsegle olje, vann, luft, gass og ulike kjemiske medier.

I denne guiden skal vi gi en grundig gjennomgang av O-ringer- en liten, men kritisk komponent i mange industrielle applikasjoner. Vi skal se nærmere på hva en O-ring er, hvilke forskjellige typer som finnes, og hvordan de brukes i en rekke industrielle sammenhenger. Til slutt vil det være en veiledning for hvordan du velger riktig O-ring til akkuratt ditt behov.


Hva er O-ringer? 

O-ringer spiller en kritisk rolle i mange industrielle applikasjoner på grunn av deres evne til å forhindre lekkasjer og opprettholde tetthet under varierte forhold. De er designet for å passe i en spesiell rille og bli komprimert under montering mellom to eller flere deler, og skaper dermed en tetning ved grensesnittet.


Ulike typer O-ringer

Det finnes forskjellige materialer brukt til å lage O-ringer, det kan være veldig viktig å velge riktig type for oppgaven du ønsker å løse for å få et godt resultat. Vi skal ta en nærmere titt på de forskjellige materialene det er å velge mellom og hvilke fordeler hver enkelt har. 

O-ring av Viton 

 • Utmerket kjemisk motstand 
 • Tåler temperaturer fra -20°C til 260°C
 • Motstandsdyktige mot UV-lys, ozon og værforhold 
 • Ikke egnet for applikasjoner med lav temperatur.

O-ring av Nitril 

 • Motstandsdyktig mot olje, vann og andre type kjemikalier 
 • God mekanisk styrke 
 • Tåler temperaturer fra -40°C til 120°C
 • Ikke egnet for applikasjoner med høye temperaturer eller eksponering for ozon og UV-lys.

O-ring av Silikon 

 • Kjent for bredt temperaturområde (-55°C til 200°C)
 • Motstandsdyktig mot UV-lys, ozon og andre typer kjemikalier
 • Ikke egnet for applikasjoner med eksponering for olje og drivstoff; lav mekanisk styrke.

O-ring av Teflon 

 • Utmerket kjemisk motstand 
 • Tåler temperaturer fra -200°C til 260°C
 • Motstandsdyktige mot UV-lys, ozon og værforhold 
 • Lav mekanisk styrke; kan være vanskelig å installere på grunn av mangel på elastisitet.

 

O-ringer varierer også i størrelser, dette blir oftest definert av dens indre diameter og tverrsnittsdiameter (bredde). Den indre diameteren bestemmes etter størrelsen på akselen der O-ringen skal monteres, mens bredden bestemmer tetningens trykk-kapasitet. Jo større tykkelse jo sterkere tetning, men den kan også være mer utsatt for deformasjon under høyere trykk 


Bruksområder for O-ringer

Siden O-ringen først ble introdusert på markedet på begynnelsen av det 20. århundre, har den forblitt mer eller mindre identisk i både form og funksjon, noe av material og produksjon har selvfølgelig utviklet seg, men selve løsningen er fremdeles like enkel og pålitelig, og er fortsatt brukt i stor grad. O-ringer blir brukt i en rekke forskjellige industrier som olje og gass, bil, fly, medisinks utstyr, mat og drikke etc.

Brukes i alt fra motorer til drivstoffsystemer for å forhindre lekkasje av forskjellige væsker. Er essensielle for kritiske systemer og ytelse til bilen.
Brukes i boring, produksjon og raffineringsutstyr for å forhindre lekkasje av olje og gass, og andre kjemikalier. O-ringene tåler ekstreme temperaturer og trykk.
Brukes i alt fra motorer, drivstoffsystemer og hydrauliske systemer for å forhindre lekkasje av forskjellige væsker. Er essensielle for kritiske systemer og ytelsen til flyet.
Brukes til å forhindre lekkasje av gasser og væsker, og for å opprettholde steriliteten i medisinske enheter. O-ringene er laget i motstandsdyktige materialer som er kompatible med medisinske gasser og væsker.
Brukes i prosesseringsutstyr for å forhindre lekkasje av mat og drikke, dette er ofte for å opprettholde sanitære forhold. O-ringene er laget av motstandsdyktige materialet for å tåle rengjøringsprosesser.

Dette er bare noen få eksempler på hvordan O-ringer brukes i ulike industrielle applikasjoner. Deres allsidighet, pålitelighet, og kostnadseffektivitet gjør dem til en uerstattelig komponent i mange ulike industrier.


Hvordan velge riktig O-ring 

Å velge riktig O-ring krever en forståelse av både applikasjonens krav og O-ringens egenskaper. Her er noen faktorer som er viktig å huske på før du gjør et valg: 

 1. Applikasjons krav: Dette inkluderer trykk, temperatur, bevegelse (statisk eller dynamisk), og kjemisk eskponering. 
 2. Størrelse: O-ringen må passe for å få en fungerende effekt. Du må ha diameter og bredde. 
 3. Materiale: Dette vil avhenge av applikasjonskrav. Eksempel skal den tåle å bli utsatt for olje, vil du trenge materiale som Nitril eller Viton. 

Små og enkle - men avgjørende

O-ringer, selv om de er små og enkle, spiller de en avgjørende rolle i en rekke industrielle applikasjoner. Fra olje og gass til bilindustrien, fra fly til medisinsk utstyr, og til og med i mat- og drikkeindustrien, er O-ringer en viktig komponent for å sikre effektivitet og pålitelighet.

Valget av riktig O-ring, enten det er basert på størrelse, materiale, eller form, er avgjørende for å sikre optimal ytelse. Med en forståelse av applikasjonens krav og O-ringens egenskaper, kan du gjøre et informert valg som vil gi de beste resultatene for dine spesifikke behov.

Hvis du trenger mer informasjon eller hjelp til å velge riktig O-ring, er vi her får å hjelpe deg. Med vår ekspertise og erfaring, kan vi gi deg den veiledningen du trenger for å sikre at du velger riktig O-ring for din applikasjon. Ikke nøl med å kontakte oss for mer informasjon eller for å kjøpe O-ringer.


Har du spørsmål? Ta kontakt!

Contact Info
Lenker
Min side